Ev Bilim
Kategori:

Bilim

Reklam

Paleontologlar, yalnızca Dünya’daki en eski hayvanlardan biri olmakla kalmayıp, aynı zamanda hareket kabiliyeti kazanmış en eski hayvan da olabilecek ilginç bir canlının fosilleşmiş kalıntılarını keşfettiler.
Quaestio simpsonorum adı verilen ve uzun süredir soyu tükenmiş olan türün, Florida Eyalet Üniversitesi’nden araştırmacılar tarafından Avustralya Outback’te keşfedildiği kaydedildi. Yayın, Q.simpsonorum ‘un yaklaşık 555 milyon yıl önce, tarihte karmaşık çok hücreli yaşamın ilk kez evrimleştiği önemli bir dönem olan Ediacarya olarak bilinen dönemde var olduğuna işaret etti.
Araştırmacılara göre, insan avucundan biraz daha küçük olan bu hayvanın vücudunun ortasında, sağ ve sol taraflarını birbirinden ayıran soru işareti şeklinde bir şekil görülüyor.

Sayfalar: 1 2

Reklam

Göteborg Üniversitesi, İsveç’teki Koster Takımadaları’nda deniz yumuşakçaları Littorina saxatilis’in hızlı evriminin çarpıcı bir örneğini kaydetti. Araştırma, salyangoz popülasyonlarını yok eden büyük bir zehirli bitki örtüsü patlamasının ardından 1988 yılında başladı. Bilim insanları 1992 yılında salyangozları küçük adalara yeniden yerleştirmeye başladılar ve burada kabuk şekillerinde ve boyutlarında değişiklikler gözlemlediler.

Güçlü dalgalara adaptasyonlarının bir sonucu olarak, salyangozlar özelliklerini hızla değiştirerek Yengeç ekotipinden Dalga ekotipine geçtiler. Uzmanlar değişiklikleri tahmin etmek için DNA kullandılar ve adaptasyonların çoğunun deneyin ilk üç yılında meydana geldiğini buldular.

Sayfalar: 1 2

Reklam

Günümüz dünyası, cep telefonlarından elektrikli arabalara kadar günlük cihazlarımıza güç sağlamak için bataryalara bağımlı. Ancak, batarya boşalması yaşayana kadar performanslarını genellikle hafife alırız. Bunun nedenini anlamak için bataryaların nasıl çalıştığına göz atmakta fayda var.

Bir pil sadece bir enerji kaynağı değildir. Kimyasal reaksiyonlar yoluyla elektrik üretir. Bir pil bir devreye bağlandığında, elektronlar anottan katoda doğru hareket ederek bir elektrik akımı yaratırken, iyonlar da elektrolit içinde hareket eder. Farklı pil türleri farklı kimyasallar kullanır, örneğin lityum-iyon piller lityum ve grafit içerir.

Sayfalar: 1 2

Reklam

Falster Adası’nda bir arkeolog ekibi yaklaşık 5.000 yıllık Neolitik bir alan keşfetmiştir. Eşsiz bir taş döşeli mahzen içermektedir ve huni kap kültürüne aittir. Nygårdsvej 3 alanı, demiryolu hattını genişletme çalışmaları sırasında bulundu. Kazılar, Kuzey Avrupa’daki ilk tarım kültürüne özgü bir tarzda iki aşamalı ev yapımını ortaya çıkarmıştır.

Önemli buluntulardan biri, yiyecek depolamada önemli bir teknolojik ilerlemeye işaret edebilecek çakıl taşlarıyla kaplı bir “kiler” idi. Arkeolog Marie Brinch, bölgede bu tür alanların nadir olduğuna dikkat çekerek, sıradan evlerin taş mimarisinin neredeyse hiç bilinmediğini vurguladı.

Sayfalar: 1 2

Reklam

Mikrodalga fırınlar, özellikle yiyeceklerin ısıtılması söz konusu olduğunda kullanıcılar arasında soru işaretleri yaratmaya devam ediyor. Popüler efsanelerden biri, mikrodalgaların buz üzerinde hiçbir etkisi olmadığı, ancak pirinci ısıttığıdır. Aslında bu yanlış kanı, mikrodalgaların çalışma şekliyle ilgilidir.

İkincisi bir magnetron tarafından oluşturulur ve gıdadaki su moleküllerini etkileyerek dönmelerine neden olur. Bu dönme hareketi moleküllerin birbirleriyle çarpışmasına ve bir şekilde düzenli olan dönme hareketlerinin ısı olarak hissettiğimiz düzensiz harekete dönüşmesine neden olur.

Sayfalar: 1 2

Reklam